Un avertisment si pentru relatia medic – pacient!

Un avertisment si pentru relatia medic – pacient!

Asa cum evidentia dna. Marinela Debu, presedinta APAH – RO, “ Pentru pacientii cu hepatite cronice accesul la tratament este vital. Afectiunile  hepatice trebuie considerate probleme de sanatate publica”.

Va intrebati probabil de ce acest articol pe site-ul AMD Brasov. Probabil aceeasi intrebare si-au pus-o o parte din colegii nostri atunci cind sub diverse motive, s-au exchivat sa participe. Dar invitatia era lansata si vrem, nu vrem,  relationam cu cetateni afectati de virusul hepatic, cu bolnavi cronici. In final dr. Mihaela Albu si dr. Traian Bozocea au participat la lucrari si tuturor participantilor li s-a asigurat –din partea AMD Brasov,  masa de pranz in 17.X.a.c.

Doamna dr. Mihaela Albu a sustinut o scurta prelegere despre necesitatea profilaxiei dentare, dar adevarata “participare” a constat in  dialogul si raspunsurile pe care cei doi medici –reprezentanti ai AMD Brasov,  le-au dat bolnavilor aflati in sala. Cu regret trebuie spus ca si la ora actuala multi dintre pacienti sunt convinsi ca una din principalele cauze de imbolnavire cu virusul hepatitei B si C,  este trecerea prin cabinetele de stomatologie.

Unul din reprezentantii APAH – RO a mentionat in mod expres si explicit ca cea mai stringenta cerere a lor este ca in toate cabinetele dentare, personalul medical sa se spele pe maini in fata lor si sa-si puna manusile sterile si tot in prezenta lor, asistenta sa stearga piesele din dotarea unitului, masuta si ghiuveta si instrumentarul sa fie desfacut in fata pacientului mentionandu-se ca este steril.

La randul lor medicii dentisti sunt reticenti atunci cand trebuie sa trateze astfel de bolnavi, citeaza cazuri in care medicii s-au imbolnavit de la pacienti care nu si-au declarat afectiunile cornice hepatice sau de alta natura. Relatia medic dentist – bolnavi cronici este grav afectata, principala cauza fiind lipsa de educatie sanitara a pacientilor in absenta unui sistem real de preventie medicala.  Lipsa de incredere manifestata de pacienti, ideile preconcepute –adesea intretinute artificial de o mass media ce vaneaza scandalul cu orice pret in ceea ce priveste culpabilitatea sistemului medical in integrum cat si a medicilor ca personalitati neindividualizate, pe fondul unei educatii medicale precare, constituie un areal nefericit in care relatia normala de incredere si dialog  pacient – medic, nu se mai poate forma.

Deaccea consideram ca participarea la astfel de intruniri, oferirea de raspunsuri profesioniste si pertinente la intrebari  vin nu doar in ajutorul bolnavilor ci si al medicilor.

Dr. Mihaela Albu

No Comments

Post A Comment